Як підготуватися до IELTS?

Перш ніж почати готуватися до IELTS, потрібно з'ясувати два питання:

Який IELTS вам потрібно скласти? Адже буває декілька версій цього іспиту: General (використовують для імміграції), Academic (для роботи або навчання за кордоном), а також  UKVI (для оформлення візи до Англії) - цей тест нічим не відрізняється за форматом, але коштує зазвичай дорожче, тому що проводиться з підвищеною системою безпеки.

Наступний момент, який потрібно визначити перш ніж розпочати підготовку, це який бенд від 1 до 9 вам необхідно отримати на іспиті для досягнення своєї мети. Відповісти на це запитання вам можуть у посольстві або в обраному вами навчальному закладі.

Лише коли ви знаєте відповіді на попередні питання, можна приступати до підготовки. А почати її краще з Placement test, щоб розуміти, які ваші знання зараз. Пройти пробний тест можна онлайн на сайті ielts.org. Тут ви перевірите Reading and Listening, адже ці частини розраховує комп'ютерний алгоритм. Але навіть цього достатньо, щоб зорієнтуватися який рівень у вас зараз.

На подібних онлайн-платформах часто визначають лише кількість правильних відповідей, а не band. У такому разі варто скористатися спеціальним Band Calculator. Тільки не забудьте вказати, який пробний тест ви проходили: General або Academic Module.

Може здатися, що за допомогою онлайн-платформ із пробними тестами можна і готуватися до іспиту. Так, але не забувайте, що частина writing та speaking залишається зовсім не задіяна. Тут без допомоги викладача вам не впоратися, тому ми рекомендуємо записуватись на групові або індивідуальні заняття з підготовки до IELTS.

Також, обираючи формат підготовки, зверніть увагу на результат пробного тесту. Якщо ваш бал 5 чи нижче, а потрібно здобути не менше 6,5, то вам варто розпочати підготовку з курсів загальної англійської. Так ви спочатку підвищете рівень знання граматики та лексики, а вже після цього зможете розпочати підготовку до формату іспиту..

Якщо ваш бал 5,5 і вище, ви можете одразу обирати курси підготовки до IELTS. Як правило, вони тривають один – два місяці. На них ви не вивчаєте безпосередньо англійську, а напрацьовуєте стратегії, які допоможуть отримати більш високий бенд. Завдяки таким курсам можна збільшити свій результат щонайменше на 0,5, а в середньому на 1 бенд.

Створіть собі максимально англомовне середовище на період підготовки. Переведіть гаджети на англійський інтерфейс, регулярно читайте та слухайте англійською. При цьому важливо не просто розуміти матеріал, а й запам'ятовувати з нього стійкі вирази. Найкраще завести нотатки, куди ви виписуватимете такі фрази для вивчення. Звернули увагу на якийсь вираз? 

Запишіть його, зазирніть до Cambridge Dictionary. Дивіться не прямий переклад слова, а його пояснення англійською. Це стане додатковою практикою і допоможе розширити словниковий запас. Потім намагайтеся використовувати нові слова та фрази під час writing та speaking. Тільки так ви точно запам'ятаєте вираз і зможете вживати гарну лексику та граматику під час IELTS.

Знайдіть людину, яка теж планує складати іспит, щоб практикувати розмовну частину. В інтернеті є списки speaking тем IELTS. На іспиті ви отримаєте одну з варіацій цих 30-40 тем для дискусій. Збережіть їх та спробуйте розкривати у діалозі, щоб уникнути великих несподіванок у розмовній частині.

Що робити з writing? На жаль, навіть якщо ви знайдете загальні рекомендації з письмової частини екзамену, ваші пробні роботи ніхто, крім викладача, не зможе перевірити на предмет правильної лексики, граматики та орфографії. Можна спробувати знайти вчителя, який погодиться побудувати ваші заняття, приділяючи час лише перевірці та розбору ваших письмових робіт. Але чи вдасться вам так заощадити не втративши у якості підготовки?

Бажання підготуватися самостійно говорить про хорошу мотивацію, але й потребує сильної дисципліни. Щоб ви точно могли досягти бажаного результату, ми все ж таки рекомендуємо вибрати формат індивідуальної або групової підготовки з викладачем. Краще віддати перевагу заняттям у групі. У колективі з'являється додаткова мотивація та дисципліна, адже ви вже не можете самовільно перенести чи скасувати заняття, ви наздоганяєте інших та отримуєте ширше поле для практики. На групових курсах у ILC тренери створюють позитивну дружню атмосферу та дають індивідуальні рекомендації кожному учню. Якщо для вас питання підготовки до IELTS актуальне саме зараз, ви можете приєднатися до групи з 22 листопада за посиланням.