Новий формат A2 Key з січня 2020

Щороку десятки тисяч людей з усього світу складають міжнародний іспит Cambridge A2 Key, більше відомий за старою назвою KET. Його популярність легко пояснити, адже незважаючи на те, що це іспит базового рівня, сертифікат A2 Key дає можливість працювати у низці галузей в таких країнах, як Данія та Нідерланди. Окрім цього, A2 Key часто складають задля того, щоб підтвердити мінімально необхідний рівень мови для отримання «візи дружини» при імміграції до Великої Британії. В Україні з цим тестом за популярністю може сперечатися хіба що IELTS – лише за останній рік більше ніж 400 людей звернулися до авторизованого кембриджського екзаменаційного центру ILС, щоб отримати сертифікат A2 Key в Києві.

Успішно скласти A2 Key допомогає вільна орієнтація в форматі іспиту, його частинах і видах завдань, чітке розуміння його тривалості та правил формування оцінки. Тому пропонуємо вам розглянути зміни, які Cambridge Assessment English робить в форматі проведення іспиту вже з січня 2020 року.

Зміни в форматі A2 Key у 2020 році однаково торкнуться стандартної «дорослої» версії іспиту і версії «для шкіл».

Коротко основні зміни можна підсумувати так:

  1. Іспит стане на 10 хвилин коротшим.
  2. В кожній з частин з’являться нові чи оновлені завдання.
  3. Зазнає змін система оцінювання – тепер кандидати отримуватимуть за іспит оцінки A, B або C.

В цій статті ми розглянемо кожну з частин іспиту докладніше та розберемо зміни, які в ній відбулися.

Reading & Writing

Частина Reading & Writing в новій версії змінилася сильніше за все. Тепер вона буде тривати рівно годину і складатися з 7 завдань (на 2 менше, ніж раніше), що загалом містять 32 питання (замість 56).

Завдання 1-5 (Multiple choice short text, Multiple choice long text, Matching, Multiple choice gap fill, Open gap fill) перевіряють здебільшого навички, які відносяться до складової Reading. Завдань в цій частині стало менше, а самі вони – коротше, однак вони покривають перевірку тієї ж програми та навичок, що і раніше.

Завдання 6 та 7 – творчі та перевіряють навички письма. В поточній версії кандидатам потрібно було виконати завдання на заповнення пропущених слів і написати один короткий текст, а тепер їм належить написати 2 коротких тексти. Окрім повідомлення на 25 слів або більше, потрібно буде написати короткий твір на 35 або більше слів. Зверніть увагу, що максимальна кількість слів тепер не обмежена, в той час як раніше оцінка могла бути знижена через занадто довгий текст.

Listening

Тривалість і кількість завдань в частині Listening залишилися без змін – на 5 частин і 25 питань відведено близько 30 хвилин. 4 з 5 заваднь також повністю співпадають (Multiple choice short texts, Multiple choice long texts, Gap fill та Matching), змінився лише їх порядок у тесті. У порівнянні з поточною версією, замість другого завдання Gap fill додано третє Multiple choice, де студентам необхідно буде прослухати п’ять уривків і правильно зрозуміти їх основний зміст.

Speaking

Частина Speaking зазнала найменших змін – як і раніше, вона триває 8-10 хвилин, проходиться в парах та складається з двох завдань: знайомства, де кандидати розповідають про себе і сумісного завдання. Змінився формат сумісного завдання: тепер замість переліка питань для обговорення кандидати отримають декілька карток із зображеннями. Спочатку їм потрібно буде сформулювати, що на їх думку зображено на картках, а потім обговорити це з напарником. Оцінюють Speaking так само двоє екзаменаторів – один з них задає питання, інший тільки слухає, але обидва ставлять оцінку.

Оцінювання

Вплив частин іспиту на загальний бал також залишився без змін: Reading & Writing – 50%, Listening – 25%, Speaking – 25%. Змінилися, втім, самі оцінки – замість Pass with Distinction (уровень B1), Pass with Merit (A2) та Pass (A2) кандидати отримають, відповідно, А, B або С.

Зміни в форматі Cambridge A2 Key не можна назвати радикальними. Як кажуть в самому Cambridge Assessment English, вони пов’язані з адаптацією до новітніх досліджень в галузі вивчення та викладання мови. Але і такі зміни, як тривалість окремих частин і кількість різних типів завдань варто обов’язково враховувати під час підготовки до A2 Key для підвищення шансів на успішне складання іспиту. Нагадаємо, що як і раніше, якщо ви отримаєте найвищий бал за A2 Key, то отримаєте сертифікат рівнем вище (B1). До того ж, будь-який сертифікат, який ви отримаєте за складання цього іспиту, буде дійсним завжди і вам не доведеться складати його знову.